De opzet van de Coerver Coaching methodiek
Coerver Coaching is vernoemd naar Will Coerver, was een Nederlandse voetballer en trainer die vooral bekend stond om zijn kap en draaitechniek. Dat werd in Amerika opgepikt door Charlie Cook en door de Engelsman Alf Galustian. Die er uiteindelijk een structurele opleidingsmethodiek van maakten, gericht op het verbeteren van voetbaltechnische vaardigheden en handelingen ontwikkelen. Hoewel Wiel Coerver een Nederlander was, werd de Coerver methode nog niet in Nederland aangeboden. Rainel Woerding haalde de methode naar Nederland en heeft nog steeds veel contact met Charlie en Alf.
Ondertussen wordt het in 48 landen toegepast. En is het dus met recht een internationale methodiek, die bovendien door de FIFA is goedgekeurd.
De Coerver methodiek werkt steeds op twee aandachtsgebieden, samengevat in de Pyramide of Total Player De-velopment (de pyramide van spelerontwikkeling), die bestaat uit:
De ontwikkeling en training vindt van onder naar boven plaats. Je kunt pas goed aannemen als je balbe-heersing hebt, je kunt pas goed aanvallen en verdedigen als je kunt aannemen en passes op maat kunt maken etc. Dat geldt ook voor de persoonlijke ontwikkeling, pas als je geconcentreerd kunt voetballen, kun je ook effectief gaan communiceren, die twee zijn weer nodig als basis voor zelfvertrouwen, en pas als je zelf vertrouwen hebt, ben je in staat om competitiever te zijn etc.
Die twee vaardigheden worden tegelijk ontwikkeld. Dus balvaardigheid (ball mastery) tegelijk met concentratie
Dat betekent op de training bijvoorbeeld dat je tegelijkertijd bezig bent met een oefening voor balbeheersing en op moet letten wat de trainer voor extra aanwijzingen geeft. Bijvoorbeeld zeggen welke kleur pionnetje hij omhoog houdt. Het centrale uitgangspunt is bij iedere training: iedereen een eigen bal. Daarmee leg je de aandacht bij jezelf en veel minder bij de ander. Dat, weten ze uit ervaring, geeft veel zelfvertrouwen.